Actie “Vluchtelingen welkom”: indrukken en pamflettekst

Vandaag hield Rondje Heuvel haar tweede actie. Deze keer was het onderwerp: solidariteit met vluchtelingen. De opkomst was klein: drie, heel eventjes vier, mensen hebben flyers uitgedeeld. We stonden geposteerd rond een gemeetlelijke kertboom op de Heuvel waar we ons bord en ons spandoek met de tekst “Vluchtelngen Welkom”hadden bevestigd. reacties wisselden, zoals verwacht, van stug doorlopen tot een enkel langer aandachtig gesprek. De reactie ‘Maar ik ben geen vluchhteling” – kennelijk als reactie op de kop “Vluchtelingen welkom” –  viel op. Rik Goverde, van het Brabants Dagblad, kwam ook lamngs voor een plaatje en een praatje. Zijjn impressies staan inmiddels op het blog ‘Stadsgezicht’ op het Brabants Dagblad. En hieronder vind je de tekst die we als flyer vandaag hebben uitgedeeld. Intussen: tot de volgende actie van Rondje Heuvel op 9 januari.

—————————–

Vluchtelingen welkom – fatsoenlijke opvang voor mensen in nood

**************

 Vandaag komen we op voor vluchtelingen, nemen we stelling tegen de behandeling die vluchtelingen in deze maatschappij moeten ondergaan, een behandeling waarvan opsluiting, deportatie en de voortdurende dreiging daarvan een standaard en onverteerbaar onderdeel vormen. Wij eisen een fatsoenlijke opvang voor vluchtelingen, zonder voorwaarden en ongeacht hun verblijfsstatus.

 Niet zomaar hier

 Vluchtelingen zijn niet voor hun plezier naar Nederland gekomen. Mensen ontvluchten politieke vervolging, zijn bang om aangevallen te worden omdat ze van een bepaalde religieuze of etnische groep deel uitmaken, nemen de wijk voor oorlog en uitzichtloze armoede. Ze trotseren voor hun onzekere reis grote ontberingen. Dat zou al genoeg moeten zijn om deze mensen als mensen te behandelen, niet als overlast of als gevaarlijk natuurverschijnsel.

Veel van de ellende waar vluchtelingen aan trachten te ontkomen, vindt haar oorzaak in de Westerse landen, ook in Nederland. Multinationale ondernemingen, gesteund door regeringen, exploiteren spotgoedkope arbeidskrachten in allerlei landen, roven grondstoffen, en steunen dictators die de vrijheid van mensen vertrappen om zich tegen deze uitbuiting te verweren.

Opkomen voor vluchtelingen

Mensen ontvluchten een ellende die mede hier wordt georganiseerd, en waarvan door steenrijke en machtige mensen hier wordt geprofiteerd. We willen juist voor deze vluchtelingen op komen, sámen met deze vluchtelingen opstaan, en een menselijke behandeling eisen. Daarom staan wij hier vandaag. We roepen iedereen op om, juist in de aanloop naar kerst, vluchtelingen niet in de kou te laten staan.

De actie van vandaag is er één in een reeks die gestart is op 14 november. Volgende acties van Rondje Heuvel vinden plaats op 9 januari, 6 februari, 6 maart, 3 april en 1 mei, vanaf 14.00 uur, op de Heuvel. 

Meer informatie

 https://rondjeheuvel.wordpress.com

Leave a comment